Cine sunt eu?

Bună întrebare… Cine sunt eu? Este o întrebare pe care orice om şi-o pune, dar la care puţini sunt în stare să raspundă. Este uşor să îţi spui “Eu sunt Ion Popescu!” Dar ştii bine că asta e doar o minciună. E doar o mască fadă a identităţii tale reale. Un acronim pentru ceea ce reprezentăm noi de fapt. Nu are rost să mă arunc în filozofii asupra sinelui şi a modului în care fiecare şi-l percepe. Mă voi rezuma la a vă arăta ce sunt eu. Eu sunt un OM. Este un concept atât de uşor de integrat într-o propoziţie şi totuşi atât de greu de definit. Bineînţeles, cu toţii suntem oameni, cu toţii suntem Homo Sapiens. Dar asta este doar o catalogare biologică a entităţii pe care celulele noastre o conturează. A fi OM înseamnă în primul rând să poţi să te priveşti dimineaţa în oglindă fără să pleci ochii ruşinat. Iar asta este foarte greu în contextul în care trăim acum, în perpetuul declin pe care îl resimţim în noi şi în cei din jurul nostru.

Dar într-o societate decadentă, în care moralitatea şi bunul simţ nu mai înseamnă mare lucru, decât nişte norme morale depăşite, făcute pentru a fi călcate în picioare, imi place să cred că am păstrat în mine îndeajuns de multă demnitate cât să mă pot uita în proprii ochi şi să îmi spun că sunt pregătit pentru o nouă zi. O zi în care voi fi mai bun, o zi în care mă voi ridica deasupra dezagregării sociale. Iar cum în ziua de astăzi nonvalorile sunt valori, nu voi căuta recunoaştere din partea cuiva. Dacă la sfârşitul zilei oglinda nu se crapă de ruşine înseamnă că au mai trecut 24 de ore în care eu am reuşit să fiu OM.

3 Comments

 1. George said:

  Tot ce ai scris este foarte adevarat…mereu miam pus intrebarea ,,cine sunt eu” ca om si ca gandire in sub-constient in interiorul meu,dar ma chinuiam sa gasesc un raspun…dar nu gaseam,iar Dumneavoastra ati gasit un fel de,definitie la care am ramas fara cuvinte! Felicitari!

  November 17, 2012
  Reply
 2. Alin Olaru said:

  Mulţumesc frumos pentru aprecieri, dar nu este nimic altceva decât o mărturie a ceea ce consider a fi o măsură a umanităţii ce a mai rămas în mine.

  November 17, 2012
  Reply

Leave a Reply