Gânduri de altădată

Ştiu că stăteam odată, demult, cu laptopul în braţe şi scriam. Erau alte vremuri, vremuri tulburi ale beatitudinii tinereşti, atunci când orice fărâmă de sentiment capătă proporţiile unui univers, atunci când nu învăţasem încă prea multe despre gravitaţia realităţii. Acea gravitaţie care te apucă de un picior şi te trânteşte de pământ, care nu se măsoară în Newtoni, ci în numărul de bucăţele pe care trebuie să ţi le aduni de pe jos ca să redevii întreg. Şi niciodată nu reuşeşti să le pui la loc pe toate, mereu lipsesc una-două şi le înlocuieşti cu altceva, te peticeşti până ajungi la o vârstă la care arăţi ca un munte de plasturi şi cusături cu aţă albă. Şi atunci înveţi să îţi temperezi visele, să vezi mai de aproape pământul şi să te gândeşti de două ori înainte să te aventurezi din nou în vidul lipsei de discernământ.

Stăteam, deci, şi scriam cu atâta uşurinţă încât acum, amintindu-mi, mi se pare că mi-am scăpat vocabularul pe jos şi toate literele s-au împrăştiat fără speranţă. Trăiam odată atât de intens fiecare lucru, oricât de mic, fiecare fărâmă de iubire sau dezamăgire, fiecare frustrare sau indignare, respiram prin ele şi simţeam că mă definesc. Cântăream fiecare cuvânt şi dintre toate îl alegeam pe cel mai greu, pe cel care consideram că face dreptate măcinărilor mele interioare. Acum parcă m-am detaşat, parcă nu le mai resimt urlând în întuneric să fie scoase la lumină. Parcă şi nopţile sunt mai goale, despuiate de atâtea gânduri pe care le aşterneam pe ecranul laptop-ului, pe care le ştergeam doar ca să le înlocuiesc cu altele, mai puternice, mai apăsătoare. Şi încă nu reuşesc să îmi dau seama ce s-a întâmplat: am crescut sau doar m-au părăsit? Sau poate doar am devenit surd strigării lor.

Sau poate… pur ÅŸi simplu le văd altfel, poate că experienÅ£ele trecute s-au cimentat în fiinÅ£a mea ÅŸi au devenit intrinseci. Mă definesc în continuare ÅŸi mă ghidează din subconÅŸtient lăsând locul altora noi să mă cizeleze… altora care vor ajunge ÅŸi ele parte din ceea ce sunt eu.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *