You Can’t Take A Picture Of This, It’s Already Gone

ATENÅ¢IE! ACEST ARTICOL CONÅ¢INE SPOILERE!

Moartea face viaţa să merite trăită. Asta îşi propune să ne înveţe serialul Six Feet Under, probabil unul dintre cele mai bune şi mai şocante seriale de dramă făcut vreodată. Stabilindu-şi cadrul în sânul unei familii care deţine o afacere de servicii funerare, filmul se concentrează pe evoluţia personajelor, explorând o gamă foarte largă de situaţii, de aspecte sociale sau strict personale din viaţa unui om. Moartea este o stare de fapt ce pluteşte constant asupra personajelor (principale sau nu), îşi face simţită iminenţa de-a lungul serialului şi devine o parte integrantă a vieţii, niciodată în antiteză cu aceasta, ci mai degrabă complementând-o şi dându-i valoare.

Vedem moarte tot timpul la televizor, la ştiri, în filmele de acţiune care transformă moartea într-o întâmplare ieftină, un eveniment cotidian, dar pe care nu reuşim să îl resimţim în vreun fel, nu reuşim să îl conştientizăm şi să realizăm că este o bucată a realităţii, inclusiv a realităţii noastre. Fiecare episod din Six Feet Under începe cu câte o moarte care are, mai mult sau mai puţin, implicaţii în vieţile personajelor. Uneori este vorba doar de un alt client al firmei de pompe funebre, alteori poate fi un comentariu social pe una dintre multele probleme ale societăţii americane (de ex. războaiele din Afghanistan şi din Irak), iar alteori are implicaţii directe asupra personajelor şi a privitorilor, emanând lecţii de viaţă sau revelaţii pe care, poate, mulţi le aveam deja programate în noi, dar care au dormit aşteptând acel moment pentru a fi trezite. Iar Six Feet Under se pricepe de minune la a trezi sentimente contradictorii, la a oferi revelaţii şi a da naştere multor întrebări despre propria noastră existenţă.

Personajul principal, Nate, este şi cel de o spiritualitate aparte, cel care caută pe parcursul vieţii dragostea pe care nu ştie dacă şi sub ce formă şi-o doreşte. El este complementat perfect de către Brenda care îşi doreşte trăiri profunde fără a fi ea însăşi capabilă de ele şi de soţia lui pentru o vreme, Lisa, o lecţie dramatică despre cum este să pierzi ceea ce nu ţi-ai dorit niciodată.

Claire este copilul născut târziu în familie, adolescentul confruntat cu acel moment în care viaţa îţi sare în faţă şi te prinde nepregătit. Claire trebuie să îşi găsească drumul, să se confrunte cu relaţiile tensionate cu mama ei şi, cel mai important, să se găsească pe sine, să îşi descopere identitatea estompată de ani de zile în umbra unei mame mult prea inflexibile. Pe de altă parte, Ruth, mama ei se luptă cu o existenţă în care alegerile nu i-au aparţinut, o viaţă care nu a fost cea la care a visat şi pe care şi-a dorit-o şi care refulează în nenumărate feluri în încercarea disperată de a-şi descoperi cu întârziere bucuriile de care nu a avut parte în tinereţe. Este un personaj care aproape că a regresat în adolescenţă, punând-o pe acelaşi nivel cu Claire în lupta pentru regăsire.

David şi Keith sunt cuplul homosexual al filmului, iar toată relaţia lor constituie un comentariu social la adresa acceptării orientării sexuale: mai întâi din partea propriei persoane, iar apoi din partea societăţii. Pe măsură ce ei evoluează, şi relaţia lor capătă profunzime, iar problemele lor încep să transcedă problemele clasice ale unui cuplu pe măsură ce fiecare dintre ei capătă individualitate în raport cu celălalt, are parte de propriile arcuri narative care îi modelează.

Ricardo Diaz este modelul clasic al fiului nelegitim care se simte dezmoştenit şi care luptă, nu întotdeauna printr-o atitudine ortodoxă, pentru a se face observat şi pentru a apuca o bucată din moştenire. Pus în raport cu nevasta lui de care o bună perioadă stă despărţit, Rico denotă un personaj relativ fără scrupule, măcinat de frustrări legate de locul său în lume.

Ar fi foarte multe de zis despre acest serial uimitor prin profunzimea şi capacitatea lui de a da peste cap pe oricine. Personajele sunt realiste, sunt credibile şi ne regăsim în fiecare dintre ele şi în fiecare dintre ele găsim câte o parte din noi. Pornind de la nişte tipologii clasice, acestea evoluează în moduri variate şi, uneori, neaşteptate, transformându-se de-a lungul filmului, cizelându-se şi modelându-se sub impulsuri zdrobitoare. Six Feet Under este o capodoperă a micului ecran, cu o realizare impecabilă şi care se depărtează drastic de tot ceea ce înseamnă film serial, intrând într-o categorie aparte prin dimensiunea aproape cinematografică.

Împreună cu OZ, care, prin violenţă şi sexualitate fără perdea, construieşte o oglindă a societăţii actuale, dar despuiată de tot ceea ce înseamnă umanitate şi compasiune, Six Feet Under a stat la baza consacrării HBO ca şi producător de filme pentru micul ecran, având şi meritul de a fi schimbat faţa televiziunii pentru mulţi ani de acum încolo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *