Oameni care mi-au schimbat viața (I)

Introducere

Pășind atent pe potecile întortocheate ale vieții, realizăm de multe ori că nu suntem singuri în drumul nostru. Din când în când, la câte o răscruce, la o cotitură către un nou tărâm necunoscut, descoperim câte un om care ne ia de mână și ne ghidează într-o direcție. Putem să îi răspundem chemării sau putem să ne smucim puternic și să ne continuăm orbecăirea experimentală de unii singuri, învățând pe pielea noastră pe unde este bine să pășim și pe unde nu. Și totuși, uneori, există acei oameni din mâna cărora nu putem scăpa. Fie pentru că nu putem, fie pentru că nu ne dorim, îi lăsăm să ne îndrume pașii rătăciți înapoi pe drumul cel bun. Aceia sunt oamenii care ne schimbă viața, sunt oamenii cărora, într-un fel sau altul, le datorăm ceea ce suntem noi acum, oameni pe care i-am admirat, pe urma cărora am vrut să pășim sau chiar oameni care ne-au dat o palmă atât de zdravănă încât ne-am trezit din reveria idealistică direct în mijlocul nimicului și am văzut brusc calea cea dreaptă.

Sunt multe feluri în care oamenii pot schimba alți oameni. În primii ani ne creem idealuri din părinții noștri, din învățători, profesori, cei care își dau silința să ne formeze ca oameni și care uneori chiar ne modelează și ne influențează în așa mare măsură încât le datorăm toată viața cel puțin o mică parte a ceea ce suntem. Există apoi mentorii, aceia din care ne formăm un model de urmat în viață, în carieră, aceia care ne ajută să ne găsim energia și forțele de a continua, de a ne autodepăși.

Nu toți cei care ne schimbă viața sunt, însă, modele și idealuri. Există și oameni care ne deschid ochii într-un mod brutal, aceia care ne rănesc într-o așa măsură încât deschidem ochii și vedem realitatea dincolo de vise și idealuri. Și este bine, pentru că uneori chiar aceștia sunt cei care ne salvează din ghearele abisului către care spiralăm vertiginos. Fiecare lovitură este o lecție, iar dacă aceasta este îndeajuns de puternică încât sa schimbe concepții, să cutremure temeliile principiale ale existenței noastre, atunci cel care ne-a dat-o merită a fi amintit alături de cei care ne-au ridicat prin exemplu.

Așa cum nu toți cei care ne împing înainte o fac într-un mod agreabil, la fel mai există și acea categorie de persoane care ne schimbă în rău. Acei oameni care ne transformă în ceva ce nu am crede că putem fi vreodată. Marea dragoste pierdută, acel examen pierdut în care ți-ai pus toate speranțele și care îți schimbă viziunea cu 180 de grade, acea cădere psihică ce te conduce către un drum fără întoarcere, toate acestea sunt parte a noastră, a ființei noastre și, deși nu constituie subiecte de discuție plăcute, sunt la fel de importante ca și influențele pozitive.

Noi, oamenii, suntem o sumă de influențe, pornim la drum cu un bagaj genetic care, în timp, este modelat de factori externi în ceea ce putem numi o persoană completă. Avem credințe, atitudini, dorințe, aspirații, plăceri conforme cu ceea ce am învățat prin forțe proprii, dar mai ales privindu-i pe alții, interacționând cu ei și formându-ne o imagine proprie, unică, asupra lumii din jurul nostru. Suntem un mozaic complex de trăiri, schimbător, erodabil, dar mereu odihnindu-ne pe acea temelie de idei pe care le-am dobândit de la cei în fața cărora acuma ne plecăm și scoatem pălăria.

Be First to Comment

Leave a Reply