Vamă

Iau nisipul și îl filtrez printre degete, simt firicelele cum se grăbesc să se așeze la loc peste grămada din care le-am răpit. Respir adânc aerul răcoros și mai iau o gură de bere. Într-o parte se aude muzica din Stuf, în cealaltă cântecul liniștitor al valurilor. Mă simt liber, mă simt departe, sunt într-o altă lume.

Este extrasezon, este cam multă liniște și multe localuri nici nu și-au deschis porțile încă. Sunt uimit să văd plaja invadată de familii cu copii mici, de foarte multă lume venită la plajă cu câinii din dotare și de mașini destul de atipice spiritului local. Deși sunt conștient că acel spirit local este în plin declin de ceva timp încoace, o parte din mine își dorește să nu fie așa. Poate de aceea și rămân uimit de fiecare dată. Măcar locurile și-au păstrat identitatea… momentan: strada principală la capătul căreia tronează Bibi Bistro cu mâncare nașpa, Pirații care se pare că în perioada aceasta sunt plecați pe mare pentru că sediul lor este părăsit, Canapelele sunt tot acolo, cu cele două motoare de colecție și cavalerul Holsten cu privire Creepy ce te întâmpină în capul scărilor, cu mâncare decentă și servire îndoielnică, iar Papa la Șoni nu se dezminte în a ne oferi un mic de-prânz alcătuit din ceafă de porc și salată de varză, în timp ce Expiratul este pustiu și baricadat în așteptarea sezonului estival.

Noroc, însă, că Stuf-ul este deschis și animă cei câțiva rătăcitori extrasezonieri oferindu-le muzică și bere sub lumina nenatural de puternică a unicului lor bec. Atunci când cățeii și copilașii se fac nevăzuți în camerele lor călduroase de hotel de trei stele în fața căruia se odihnesc BMW-uri și Audi-uri, Vama renaște într-o restrânsă avanpremieră a încă unei veri ce așteaptă să își intre în drepturi. Și chiar dacă nu suntem în sezon și este liniște și pace, chiar dacă multe localuri nu sunt încă deschise, mă bucur să fiu aici, să mă retrag în acest refugiu, în acest loc desprins de grijile cotidiene, acest loc în care pot să las vraja mării să mă poarte departe și să uit măcar un pic de tot ce mă apasă.

Be First to Comment

Leave a Reply