Vamă

Iau nisipul şi îl filtrez printre degete, simt firicelele cum se grăbesc să se aşeze la loc peste grămada din care le-am răpit. Respir adânc aerul răcoros şi mai iau o gură de bere. Într-o parte se aude muzica din Stuf, în cealaltă cântecul liniştitor al valurilor. Mă simt liber, mă simt departe, sunt într-o altă lume.

Este extrasezon, este cam multă liniÅŸte ÅŸi multe localuri nici nu ÅŸi-au deschis porÅ£ile încă. Sunt uimit să văd plaja invadată de familii cu copii mici, de foarte multă lume venită la plajă cu câinii din dotare ÅŸi de maÅŸini destul de atipice spiritului local. DeÅŸi sunt conÅŸtient că acel spirit local este în plin declin de ceva timp încoace, o parte din mine îşi doreÅŸte să nu fie aÅŸa. Poate de aceea ÅŸi rămân uimit de fiecare dată. Măcar locurile ÅŸi-au păstrat identitatea… momentan: strada principală la capătul căreia tronează Bibi Bistro cu mâncare naÅŸpa, PiraÅ£ii care se pare că în perioada aceasta sunt plecaÅ£i pe mare pentru că sediul lor este părăsit, Canapelele sunt tot acolo, cu cele două motoare de colecÅ£ie ÅŸi cavalerul Holsten cu privire Creepy ce te întâmpină în capul scărilor, cu mâncare decentă ÅŸi servire îndoielnică, iar Papa la Åžoni nu se dezminte în a ne oferi un mic de-prânz alcătuit din ceafă de porc ÅŸi salată de varză, în timp ce Expiratul este pustiu ÅŸi baricadat în aÅŸteptarea sezonului estival.

Noroc, însă, că Stuf-ul este deschis şi animă cei câţiva rătăcitori extrasezonieri oferindu-le muzică şi bere sub lumina nenatural de puternică a unicului lor bec. Atunci când căţeii şi copilaşii se fac nevăzuţi în camerele lor călduroase de hotel de trei stele în faţa căruia se odihnesc BMW-uri şi Audi-uri, Vama renaşte într-o restrânsă avanpremieră a încă unei veri ce aşteaptă să îşi intre în drepturi. Şi chiar dacă nu suntem în sezon şi este linişte şi pace, chiar dacă multe localuri nu sunt încă deschise, mă bucur să fiu aici, să mă retrag în acest refugiu, în acest loc desprins de grijile cotidiene, acest loc în care pot să las vraja mării să mă poarte departe şi să uit măcar un pic de tot ce mă apasă.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *