You Can’t Take A Picture Of This, It’s Already Gone

ATENÅ¢IE! ACEST ARTICOL CONÅ¢INE SPOILERE!

Moartea face viața să merite trăită. Asta își propune să ne învețe serialul Six Feet Under, probabil unul dintre cele mai bune și mai șocante seriale de dramă făcut vreodată. Stabilindu-și cadrul în sânul unei familii care deține o afacere de servicii funerare, filmul se concentrează pe evoluția personajelor, explorând o gamă foarte largă de situații, de aspecte sociale sau strict personale din viața unui om. Moartea este o stare de fapt ce plutește constant asupra personajelor (principale sau nu), își face simțită iminența de-a lungul serialului și devine o parte integrantă a vieții, niciodată în antiteză cu aceasta, ci mai degrabă complementând-o și dându-i valoare.

Vedem moarte tot timpul la televizor, la știri, în filmele de acțiune care transformă moartea într-o întâmplare ieftină, un eveniment cotidian, dar pe care nu reușim să îl resimțim în vreun fel, nu reușim să îl conștientizăm și să realizăm că este o bucată a realității, inclusiv a realității noastre. Fiecare episod din Six Feet Under începe cu câte o moarte care are, mai mult sau mai puțin, implicații în viețile personajelor. Uneori este vorba doar de un alt client al firmei de pompe funebre, alteori poate fi un comentariu social pe una dintre multele probleme ale societății americane (de ex. războaiele din Afghanistan și din Irak), iar alteori are implicații directe asupra personajelor și a privitorilor, emanând lecții de viață sau revelații pe care, poate, mulți le aveam deja programate în noi, dar care au dormit așteptând acel moment pentru a fi trezite. Iar Six Feet Under se pricepe de minune la a trezi sentimente contradictorii, la a oferi revelații și a da naștere multor întrebări despre propria noastră existență.

Personajul principal, Nate, este și cel de o spiritualitate aparte, cel care caută pe parcursul vieții dragostea pe care nu știe dacă și sub ce formă și-o dorește. El este complementat perfect de către Brenda care își dorește trăiri profunde fără a fi ea însăși capabilă de ele și de soția lui pentru o vreme, Lisa, o lecție dramatică despre cum este să pierzi ceea ce nu ți-ai dorit niciodată.

Claire este copilul născut târziu în familie, adolescentul confruntat cu acel moment în care viața îți sare în față și te prinde nepregătit. Claire trebuie să își găsească drumul, să se confrunte cu relațiile tensionate cu mama ei și, cel mai important, să se găsească pe sine, să își descopere identitatea estompată de ani de zile în umbra unei mame mult prea inflexibile. Pe de altă parte, Ruth, mama ei se luptă cu o existență în care alegerile nu i-au aparținut, o viață care nu a fost cea la care a visat și pe care și-a dorit-o și care refulează în nenumărate feluri în încercarea disperată de a-și descoperi cu întârziere bucuriile de care nu a avut parte în tinerețe. Este un personaj care aproape că a regresat în adolescență, punând-o pe același nivel cu Claire în lupta pentru regăsire.

David și Keith sunt cuplul homosexual al filmului, iar toată relația lor constituie un comentariu social la adresa acceptării orientării sexuale: mai întâi din partea propriei persoane, iar apoi din partea societății. Pe măsură ce ei evoluează, și relația lor capătă profunzime, iar problemele lor încep să transcedă problemele clasice ale unui cuplu pe măsură ce fiecare dintre ei capătă individualitate în raport cu celălalt, are parte de propriile arcuri narative care îi modelează.

Ricardo Diaz este modelul clasic al fiului nelegitim care se simte dezmoștenit și care luptă, nu întotdeauna printr-o atitudine ortodoxă, pentru a se face observat și pentru a apuca o bucată din moștenire. Pus în raport cu nevasta lui de care o bună perioadă stă despărțit, Rico denotă un personaj relativ fără scrupule, măcinat de frustrări legate de locul său în lume.

Ar fi foarte multe de zis despre acest serial uimitor prin profunzimea și capacitatea lui de a da peste cap pe oricine. Personajele sunt realiste, sunt credibile și ne regăsim în fiecare dintre ele și în fiecare dintre ele găsim câte o parte din noi. Pornind de la niște tipologii clasice, acestea evoluează în moduri variate și, uneori, neașteptate, transformându-se de-a lungul filmului, cizelându-se și modelându-se sub impulsuri zdrobitoare. Six Feet Under este o capodoperă a micului ecran, cu o realizare impecabilă și care se depărtează drastic de tot ceea ce înseamnă film serial, intrând într-o categorie aparte prin dimensiunea aproape cinematografică.

Împreună cu OZ, care, prin violență și sexualitate fără perdea, construiește o oglindă a societății actuale, dar despuiată de tot ceea ce înseamnă umanitate și compasiune, Six Feet Under a stat la baza consacrării HBO ca și producător de filme pentru micul ecran, având și meritul de a fi schimbat fața televiziunii pentru mulți ani de acum încolo.

Be First to Comment

Leave a Reply